DIETA

Hipokrates powiedział: „Niech pokarm będzie twoim lekiem”. Przed nim mędrcy starożytnych Indii i Chin uważali odżywianie za fundament zdrowia. Porady dietetyczne były wtedy nieodłącznym elementem kuracji. My – ludzie Zachodu – oszołomieni postępami nauki zapomnieliśmy o nich na stulecia. Wróciliśmy do nich dopiero pod koniec XX wieku. Oto kilka porad, których powinni przestrzegać eSeMowcy:

– jedz dużo pełnego ziarna zbóż (za wyjątkiem pszenicy), gotowanych, świeżych warzyw owoców ze względu na zawarty w nich błonnik i składniki mineralne,
– jedz dużo tłuszczów z przewagą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych pochodzących ze śledzia, makreli, tuńczyka oraz tłoczonych na zimno olejów, lnianego, słonecznikowego z pestek dyni
– pij wodę, aby unikać zaparć ok 2 litrów dziennie (jeśli nie masz problemów z przełykaniem)
– zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych (produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu, tłustych mięs)
– unikaj alkoholu i palenia tytoniu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/co-powinnam-jesc-przy-sm_/32398/1/

Alain Triaire, Jean-Marie Pelt „Zdrowie na talerzu”